Just keep going on! :)


Obézni sú chorí

19. května 2010 v 17:58 |  Zaujímavosti

Na Slovensku sa potreba schudnúť týka pol druha až dvoch miliónov osôb.

500-tisíc z nás je doslova obéznych a 150-tisíc ľudí má index telesnej hmotnosti dokonca vyšší ako 40, čo je už ťažká obezita so závažnými zdravotnými následkami! Obezita je doslova epidémiou dneška.

Byť majiteľom niekoľkých alebo dokonca mnohých kilogramov tuku navyše však ani zďaleka nie je len estetickým hendikepom. Obezita, najmä takzvaná brušná, v tvare jablka, dokázateľne skracuje život a je príčinou a spúšťačom mnohých ochorení. Veľmi podstatné je aj to, v akom veku obezita vznikne. Mladí obézni majú totiž vyššiu šancu skôr ochorieť! Ak sa človek stane obéznym napr. vo veku 20-44 rokov, má 6-násobne vyššie riziko zvýšeného krvného tlaku v porovnaní s osobou, ktorá pribrala vo vekovom rozmedzí 45-74 rokov.
Ak si si ku svojej normálnej váhe, ktorú si mala na prahu dospelosti, doposiaľ ,,nahonobila" viac ako 10 kíl, trojnásobne si zvýšila riziko svojho predčasného úmrtia. Ak je to viac ako 20 kíl, vynásob pravdepodobnosť vzniku ischemickej choroby srdca siedmimi.
Mnohým závažným ochoreniam, ktoré so sebou prináša obezita, je však možné predísť už pri 5- až 10-percentnom znížení hmotnosti. Taký úbytok hmotnosti zníži celkové riziko úmrtnosti až o 20 percent. Kardiológovia, internisti či diabetológovia ti potvrdia, že schudnutie je lepšie, ako tie najkvalitnejšie lieky na cholesterol, tlak či cukrovku.

Veď si len uvedom toto:

  • 61 % obéznych má cukrovku
  • 17 % obéznych má vysoký krvný tlak (hypertenziu)
  • 30 % obéznych má žlčové kamene
  • 24 % obéznych má osteoartritídu
  • 34 % obéznych má rakovinu endometria (výstelka maternice)

Obezita teda nielenže zvyšuje:

  • riziko cukrovky či hypertenzie,
  • priamo súvisí aj s nárastomvýskytu rakoviny,
  • a to si už uvedomuje málo ľudí.

Na veľkých štúdiách (s 15-tisíc pacientmi, ktorých odborníci sledovali 12 rokov) sa však zistilo, že:

Zníženie hmotnosti o 5-10 % znamená okrem iného
  1. zníženie rizika vzniku cukrovky o 44 %
  2. zníženie vzniku a rozvoja nádorov o 35 %
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama