Just keep going on! :)


Potraviny-spaľovače tukov

2. května 2010 v 16:20 |  Rady a tipy
SuperpotravinySuperpotraviny
Už ste o nich počuli?

Áno, existujú potraviny, ktoré vám pomôžu chudnúť! Nejde o žiadne módne výstrelky, ktoré vám zázrakom odčarujú kilogramy, ale o potraviny, ktoré pre svoje vlastné trávenie potrebujú energiu. 

Stále neviete, o čom hovoríme? 

Budete prekvapené, ale veľa z nich sa nachádza vo vašej chladničke i práve teraz.

Kuracie a morčacie prsia
Sú najlepším zdrojom bielkovín, ich obsah v mäse je až 23%. Právebielkoviny sú základom mnohých redukčných diét a dôvod je jasný: pomáhajú spaľovať tuk. Kuracie a morčacie prsia tiež obsahujú veľa ďalších potrebných látok ako niacín, vitamíny skupiny B, železo, selén, zinok a veľmi málo tukov. Pred tepelnou prípravou ich však očistite od kože. Mäso z pŕs je vhodnejšie ako stehná, ktorých mäso je bohatšie na tuky. Varte, grilujte, pečte, ale vyhnite sa vyprážaniu!

Ryby a morské plody
Ľudia ich často podceňujú a do jedálneho lístka nezahŕňajú ich dostatočné množstvo. Ryby a morské príšery obsahujú veľa tzv. dobrých tukov - omega 3 a 6, ktoré si telo samostatne nedokáže vyrábať. Losos obsahuje veľa bielkovín a jódu, ale veľmi málo tuku a kalórií. Treba si však vybrať ryby, ktoré pochádzajú z voľného lovu a nie z umelých fariem (vtedy prichádzajú o veľa minerálnych látok). Morské riasy zas obsahujú málo kalórií, ale veľa vitamínov (A, D, E) a minerálnych látok (vápnik, železo, jód, draslík, kyselina listová).

Vajcia a mliečne výrobky
Vajcia majú vysoký obsah proteínu a vitamínu B12. Pozor však na cholesterol! Jedzte koľko len chcete vaječného bielka, ale žĺtka obmedzte na 4 týždenne. Mliečne výrobky tiež obsahujú veľa bielkovín a vápnika.

Tofu
Tofu je ďalšia potravina s vysokým obsahom proteínu. Popri "tukožravých" účinkoch má tiež blahodárne zdravotné účinky. Nie je to však len tofu, podobný účinok majú akékoľvek sójové produkty.

Ovocie a zelenina
Špeciálne to, ktoré je bohaté na vitamín C: citrusy, vodný melón, kapusta, špargľa, mrkva, brokolica, jablká alebo čučoriedky. Vitamín C dokáže rozpustiť tuk takým spôsobom, že sa samovoľne vyplaví z organizmu. Limetky, citróny, grapefruity, pomaranče a mandarínky, snažte sa ich konzumovať čerstvé! V spracovanej forme (omáčky, džúsy alebo marinády) obsahujú konzervačné látky, ktoré ničia spaľovací efekt plodín. Ak chcete zeleninu tepelne spracovať, rozhodnite sa pre parenie.

Jahody, maliny a čučoriedky sú bohaté na pektín, ktorý pomáha tukovým tkanivám uvoľňovať tukové bunky. Čučoriedky sú tiež bohaté na karotén, ktorý podobne ako brokolica, ochraňuje telo od voľných radikálov. Maliny sú skvelým antioxidantom, ich vysoký obsah vitamínu C podporuje imunitný systém. Jahody navyše znižujú cholesterol v krvi.

Všetky druhy melónu obsahujú beta karotén, ktorý zabraňuje vzniku rôznych nádorov a vitamín C, ktorý je výborným antioxidantom. Navyše, medový melón je vďaka látke zvanej tyroxín skvelým spaľovačom tuku.
Šálka zeleného čajuŠálka zeleného čaju

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny
Vláknina pomáha prečistiť organizmus, čím sa minimalizuje ukladanie zásob tuku. Naučte sa jesť celozrnné potraviny a cereálie! Ovos je skvelým zásobníkom bielkovín, vápnika, horčíka, kremíka a tiež vitamínov B a E.

Fazuľa
Fazuľa je bohatá na proteín, vlákninu a železo. Ako sme už spomenuli, proteín a vláknina sú známymi spaľovačmi tuku. Jedzte ju v šalátoch, prípadne ako prílohu k mäsu. Pozor však na tú v konzervách, môže obsahovať veľa pridaného cukru a soli.

Zelený čaj
Vedeli ste o ňom, že šálka zeleného čaju vám pomôže spáliť 50 - 100 kalórií? Japonci ho pijú väčšinou teplý, pretože vtedy je najvhodnejší na detoxikáciu organizmu a najlepšie bráni pred ukladaním tuku.

Ďalšie zázračné potraviny

Olivový olej obsahuje 85 % všetkých monosaturovaných (dobrých) tukov, ktoré naše telo potrebuje.

1/4 lyžičky škorice v jedle podporuje trávenie cukrov až 20-krát rýchlejšie.

Cesnak udržuje nízku hladinu inzulínu v krvi, čím sa kalórie z jedla využívajú ako výrobca energie, nie ako ukladač tuku.

Jablkový ocot
obsahuje veľa vitamínov, minerálov a je výbornýmspaľovačom tukov. Navyše, znižuje chuť na sladké a slané.

Čili papričky
sú veľmi bohaté na vitamín A a C, ale tiež obsahujú množstvo vlákniny, kalcia a fosforu. Kapsaicín dodáva papričkám páľavu, ktorá funguje ako naturálna dezinfekcia a hovorí sa, že práve ich štipľavosť dokáže náš metabolizmus poriadne nakopnúť.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Katka Katka | 2. března 2017 v 9:34 | Reagovat

Tofu? Sójové výrobky? Tak tieto produkty nemajú určite blahodárne účinky pre život... Treba viacej čítať a nebalamutiť ľuďom rozum!!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama