Just keep going on! :)


Ako nepribrať zo stravovania v reštauráciach a pár všeobecných zásad

20. srpna 2010 v 19:37 |  Rady a tipy
Rozhodnutie diétovať nie je v žiadnom prípade ľahkým rozhodnutím. V súčasnosti totiž existuje množstvo nástrah, ktoré nám napĺňanie tohto cieľa vie poriadne skomplikovať. Predovšetkým sú to zmrzliny od výmyslu sveta, sladké nápoje, chutné koláče, pizza a množstvo dobrôt, ktorým povedať nie, je dosť ťažké.
Navyše, ak sa ocitneme v reštaurácii zoči-voči chutnej ponuke jedál, problém je na svete. Preto je dobré vedieť pár dobrých rád, ktoré nám môžu pomôcť zvládnuť nástrahy reštaurácie a neporušiť diétny plán, ktorý sme si krvopotne vytvorili.
Eliminujte hlad 
Prvou chybou je ísť do reštaurácie úplne hladný. Vtedy len veľmi ťažko dokážeme odolať ponuke, ktorá sa vyníma v jedálnom lístku. Preto ešte pred príchodom do reštaurácie vypite pohár zeleného čaju, ktorý dokáže utíšiť hlad alebo si dajte jablko, ktoré splní rovnaký účinok.
Pozor na viac chodov
Ak ste zavítali do reštaurácie v sprievode viacerých ľudí, nenechajte sa ovplyvniť ich výberom jedál a predovšetkým množstvom chodov. Oni diétu nedržia, preto vaše rozhodovanie musí byť iné. Ak by sa predsa nedalo odmietnuť viac chodov, objednajte si niečo ľahké, napríklad zeleninový šalát alebo ovocný pohár.
Najmenší tanierik
V prípade švédskych stolov je riziko ešte väčšie. Dobrou fintou je, že si jedlo budete nakladať na najmenší tanierik, aký nájdete. Človek je už raz taký, že má akúsi vnútornú potrebu naložiť si na tanier toľko jedla, aby bol tanier plný. Najmenší tanierik si môžete v pohode naplniť a zároveň to vyzerá, akoby ste jedli bez obmedzenia.
Predjedlo ako hlavné jedlo
Keďže množstvá porcií jedál v posledných rokoch narástli, pokojne si môžete namiesto hlavného jedla objednať niečo z predjedál. Určite vás to nasýti a kaloricky neprešvihnete limit, ktorý by ste pri vašom type diétovania mali dodržať. 
Stop vyprážaným jedlám
V reštauráciách nemajú tendenciu vyprážať mäso vždy na novej dávke oleja. Preto sa vyhnite prepálenému oleju a objednajte si jedlo, ktoré je pripravené na pare, je pečené alebo grilované. Vhodné sú jedlá, ktoré majú minimálnu nasiakavosť, aby ste pred sebou nemali na tanieri jedlo plné oleja. Ak už teda nedodržíte úplne diétny rozpis, tak si aspoň zvoľte menšie zlo.
Stop omáčkam
Veľký pozor venujte rôznym typom omáčok a zálievok mäsa. Bývajú síce veľmi chutné, ale veľakrát sú to tučné šťavy, ktoré môžu energetickú hodnotu celého jedla aj zdvojnásobiť. Grilované kurčiatko teda áno, avšak nie vtedy, ak pláva v krémovej omáčke. Ak už omáčke neodoláte, objednajte si omáčku na paradajkovom základe.
Stop dresingom
Podobné platí aj pri šalátových dressingoch, ktoré prevýšia kalorickú hodnotu šalátu aj niekoľkonásobne. Preto si objednávajte iba čistý šalát jemne zaliaty olivovým olejom.
Chlieb odmietnite
V niektorých reštauráciách vám čašník prinesie k polievke alebo pred samotným jedlom chlieb. Radšej ho milo poproste, aby ho odniesol späť, lebo ak vám zostane ležať na stole, nie vždy mu odoláte a dostanete do seba naozaj zbytočné kalórie.
Nechajte si ho zabaliť 
Naše mamy a babky nám síce prízvukovali, aby sme vždy všetko zjedli, ale v reštaurácii to nie je naozaj nutné. Ak diétujete, nemusíte zjesť všetko, čo máte na tanieri, navyše ak v súčasnosti už hádam v každej reštaurácii vám nedojedené jedlo zabalia.
Odolávajte, odolávajte...
Musíte byť pripravená na všetko. Aj na to, že vaša kamarátka, kolegyňa alebo známa nebude mať k vašej diéte zľutovanie a po dobrom obede vás bude presviedčať, aby ste si dali ešte zákusok, ktorý vás predsa nazabije a podobne. Nuž, naozaj vás nezabije, ale ak sledujete určitý cieľ, rýchlo vás od neho odkloní.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama